ВIТРЯНI ТУРБIНИ ТА ВIТРЯНI ФЕРМИ - ВИКОРИСТАННЯ СИЛИ ВІТРУ

03/19/2014 - 10:59
Институт развития возобновляемой энергетики
ВIТРЯНI ТУРБIНИ ТА ВIТРЯНI ФЕРМИ - ВИКОРИСТАННЯ СИЛИ ВІТРУ

Вітрові електростанції і вітряки можуть використовувати енергію вітру і виробляти електрику дешевше більш ніж на 30% від традиційного виробництва електрики, в результаті спалювання вугілля, газу або мазуту, на додаток до цього, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

Нещодавно отримали розголос звіти дослідження, проведені в Сполучених Штатах. У них показані точні цифри вигоди, яку приносять інвестиції в поновлювані джерела енергії. Проведені дослідження показують, що чиста енергія, що виробляється вітром, може бути навіть дешевше більш ніж на 30% від енергії традиційної вироблюваної при спалюванні газу, мазуту або вугілля. Як представлено в доповіді, середня вартість одного МВт⋅год виробництва електрики в традиційних технологіях використання вугілля, становить 133 долара, у той час як середня вартість МВт⋅год електроенергії, виробленої чистою технологією вітру, складає всього 91,19 долара. Вклад інвестицій в вітряні електростанції і вітряні турбіни, таким чином, є виключно вигідним економічно.

У дослідженнях американці не самотні. У публікації вчених з Цюріха (ETH Zürich) в журналі «Nature Climate Change» говориться, що енергія, яка отримується від вітряних ферм набагато дешевше, ніж традиційна енергія на основі викопного палива. За словами дослідників, інвестування в один франк або євро в екологічно чисті енергетичні технології, ви можете отримати більше електроенергії, дешевше і швидше отримати повернення інвестицій. Дослідники припускають, що таким чином інвестори всіх країн, що розвиваються, зацікавлених в обмеженні витрат.

Які перспективи цін на енергоносії на найближче майбутнє? Очікується, що до 2030 року доведеться платити більше приблизно на 42% за електроенергію, що отримується з вугілля і приблизно на 43% за електроенергію, що отримується з газу. Електроенергія, одержувана від енергії вітру, за розрахунками Європейської асоціації вітроенергетики (European Wind Energy Association - EWEA) не тільки не збільшиться, але з розвитком технологій до 2030 року повинна дешевшати як мінімум на 18 %. Вітряні електростанції будуть більш конкурентоспроможними і більш економічно вигідними для бюджету міст і невеликих населених пунктів.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.