ЕНЕРГІЯ МОРСЬКИХ ХВИЛЬ

03/19/2014 - 11:05
Институт развития возобновляемой энергетики
ЕНЕРГІЯ МОРСЬКИХ ХВИЛЬ

Людство постійно в пошуку все нових і нових джерел відновлюваної енергії. Немає нічого дивного в тому, що інтерес в даній області знаходиться в основному навколо води та її всебічного використання. Існують електростанції використовують енергію морських хвиль, яка визначається як рух молекул води по кругових орбітах, викликаним діяльністю вітру, що призводить шляхом тертя в рух поверхню води.

Електростанції, що використовують морські хвилі для вироблення енергії, можна поділити у зв'язку з локалізацією на: прибережні, берегові, морські. Берегові знаходяться прямо на морському березі. Прибережні ж, розташовані неглибоко на дні моря, тобто близько 10-20 метрів глибини. У свою чергу, морські зв'язуються з глибиною, що досягає навіть 40 метрів.

Для отримання електроенергії можна використовувати два рішення: гідротурбіни або повітряні турбіни. Дія перших полягає у вливанні морських хвиль в резервуар. Коли він сповнений, тоді вода переливається через спуск і приводить в рух трубну турбіну, яка з'єднана з генератором. Таку установку використовує Норвегія з 1986 року, вона досягає потужності 350 кВт. Друге рішення пов'язане з будівництвом платформи біля берега моря, так як даний процес залежить від хвиль, що вливаються на платформу, що зв'язується з виштовхуванням повітря до верхньої частини сховища. Турбіна, що знаходиться в установці, вводиться в рух шляхом стисненого водою повітря, що є рушійною силою генератора. Даного типу рішення застосовується на Скандинавському півострові, отримуючи 75 кВт потужності. Що цікаво, даного типу установки характеризуються будівництвом, що досягає кілька десятків кілометрів, що, отже, крім досягнення енергетичної прибутку, виконує функцію хвилелому, який охороняє берег від руйнування.

Цей різновид поновлюваного джерела енергії приваблює, перш за все, країни з доступом до моря. Португалія, як член ЄС, виступає на підтримку екологічної політики. Уряд Португалії в 2008 році створило спеціальну промислову зону, яка використовується для тестування обладнання, що виробляє екоенергію за допомогою морських хвиль. Португальські вчені встановили, що завдяки майбутніх досягнень в даній області можна буде задовольнити енергетичний попит країни на 20%.

Таке рішення знайшло прихильників також у Шотландії. Складова частина Великобританії не так давно, з 2010 року славиться своєю власною електростанцією, що використовує для вироблення електроенергії морські хвилі. Місцева влада позитивно налаштовані на енергетичний успіх і прибуток. Турбіна знаходиться біля західного берега Шотландії, де атлантичні хвилі відносно великі. Однак це тільки незначний проект з помірною потужністю, але передбачається збільшення даного об'єкта до 40 турбін, які вироблятимуть більше електроенергії.

Технологія, що використовує морські хвилі для вироблення електроенергії, як більшість альтернативних джерел енергії, постійно розвивається і створює нові, кращі перспективи . Питання розвитку в основному знаходиться у фінансових витратах, а також в зауваженні деяких проблем. Найголовнішою з них є парниковий ефект і пов'язане з ним глобальне потепління клімату, яке незабаром може стати причиною пересування кліматичних поясів або різке танення льодовиків. Це тільки приклади наслідків, які чекають людство, якщо воно постійно буде використовувати традиційні способи отримання енергії. Слід мінімізувати традиційні джерела в отриманні енергії і замінити їх екологічними, які є альтернативною формою енергетики. Варто замислитися над тим, як діяльність навіть окремої особистості дає багато нашому середовищі, яка нас виховує і береже, завдяки своїм невичерпним ресурсів .

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.