ЛЕТУЧА ЕНЕРГІЯ

03/19/2014 - 11:03
Институт развития возобновляемой энергетики
ЛЕТУЧА ЕНЕРГІЯ

Вчені, котрі досліджують поновлювані джерела енергії, постійно працюють над новаторськими методами, які допоможуть запобігти зайве забруднення навколишнього середовища. Деякі види відновлюваної енергії можна об'єднати в один екологічний проект. Таким чином, пов'язані біомаса і біогаз.

Біогаз, званий також сміттєвим газом, утворюється в процесі анаеробного розкладання сполук органічного походження, таких як нечистоти цукрового виробництва, комунальні відходи, відходи агроіндустрії, які і є біомасою. Така ферментація це складний біохімічний процес, що відбувається без кисню при великому тиску. Під час цього процесу видобувається 60% біогазу. Такі гази утворюються в газових заводах і завдяки очищенню з небезпечних речовин можуть використовуватися без загрози для атмосфери. Неочищений газ складається з 65% метану і 35% вуглекислого газу з домішками інших газів, таких як сірководень або чадний газ.

На кожному звалищі сміття відбувається виробництво біогазу, який природним чином проникає в повітря. Метан, який в ньому міститься, небезпечний для природи, так як сприяє деградації кореневої системи рослин, а оскільки це легкозаймистий газ, супроводжують йому вибухи та пожежі. Це також небезпечно для людини і навколишнього середовища. Крім того, метан шкідливо впливає на озоновий шар Землі, що пов'язано з проблемою парникового ефекту. Тому дуже важливо відповідне його використання.

Потрібно намагатися протидіяти його неконтрольованому випаровуванню в атмосферу. Щоб цьому запобігти, виробляють відвід газу з сміттєзвалища. Є кілька способів, але найпростіший - це пасивний, який полягає в бурінні свердловин через всю брилу сміття. Потім в приготованому місці встановлюються спеціальні перфораторні труби. Газ проникає всередину, а смолоскипи, монтовані в трубах, спалюють біогаз, який виходить під власним тиском. На сучасних звалищах сміття встановлюються спеціальні автоклави або реактори, які успішно переробляють шкідливі випари. Існує також спосіб походження біогазу в природних умовах. Такий процес відбувається в торфовищах, що складаються з целюлози. Тоді він називається болотним або гниючим газом.

Використання біогазу пов'язане з інвестуванням в біогазові заводи. Він широко використовується як паливо для виробництва тепла в газових котелень, для виробництва електричної енергії генераторами, що приводяться в рух газовим паливом, або у виробництві електричної та теплової енергії в ТЕЦ. Потрібно підкреслити, що з 100 кубометрів біогазу можна виробити близько 540-600 кВт⋅год електричної енергії. Такий потенціал вже помітили в Європі такі країни як: Швейцарія, Франція, Німеччина, а в світі: Індія, Китай, США.

Біогаз використовується також у сільському господарстві, де виробництво відходів тварин пов'язано з щоденним способом життя. З 1 м³ рідких відходів можна виробити 20 м³ біогазу, а з 1 м³ гною - 30 м³ біогазу.

На використання тварин покидьків вирішуються в основному великі ферми, що мають багато тварин.

Має сенс підсумувати переваги виробництва енергії з біогазу, хоча б уже згадане використання метану, яке запобігає посилення проблеми парникового ефекту. Цей спосіб відноситься до поновлюваних джерел енергії та використовує складовані відходи екологічним чином, що знижує вартість їх зберігання. Це також має значення для ґрунту, ґрунтових вод, поверхневих водойм і річок, так як це запобігає їх забруднення. Ефектом переробки відходів є також натуральний гній, який економічний і легко засвоюється рослинами. Крім того використання непотрібних відходів, які не завжди добре пахнуть, виключає цю проблему.

Споживча цінність біогазу зростає, коли зростає вартість складування покидьків. У зв'язку з зайвим їх виробництвом пошук ідеї їх використання виявився геніальною ідеєю на отримання енергії з альтернативного джерела. Відходи є легко доступним і практично необмеженим джерелом енергії через їх постійного виробництва. Тому потрібно стежити за долею таких починань, так як це рятує атмосферу від шкідливого впливу парникових газів.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.