ПЕЛЕТИЗАЦІЯ - НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ ОБРОБКИ БІОМАСИ

03/19/2014 - 11:02
Институт развития возобновляемой энергетики
ПЕЛЕТИЗАЦІЯ - НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ ОБРОБКИ БІОМАСИ

Перш ніж біомаса з матеріалів рослинного походження стане паливом, вона піддається ряду дій, наприклад, пеллетізаціі, в результаті якої отримуємо один їх найбільш ефективних і універсальних видів біомаси, тобто пелети.

Для отримання біомаси можна використовувати відходи сільськогосподарського виробництва або спеціальні плантації енергетичних рослин. Обґрунтованість вирощування даних рослин може викликати сумніви. Території, на яких засіяли зерно, сою або ріпак, можна було б використовувати для вирощування їстівних рослин, фруктів і овочів - все це має величезне значення в контексті голоду, існуючого в світі. Сумнів викликає також вирубка дерев, ведуча для виробництва біомаси. Дане явище виступає на високий масштаб, наприклад в Індонезії - країні, яка є головним постачальником деревини до країн Євросоюзу. А законодавство ЄС передбачає збільшення участі поновлюваних джерел енергії в загальному вживанні енергії. До 2020 року вона повинна складати 15%, а до 2030 - 20% всієї продукції енергії, одержуваної також з біомаси. Таке складання фактів може викликати розбіжність.

Використання відходів для продукції біомаси, наприклад з обробки деревини або молотьби зерна не викликає ніяких сумнівів і не повинно становити великих труднощів. Трава, листя, папір або зруб деревини може бути зібрана і використана в кожному домашньому господарстві. Більш ефективним і дешевим способом є спільне спалювання біомаси та вугілля в традиційній печі або опалювальному котлі . Щоб зменшити обсяг додається сировини, і при цьому використовувати його велика кількість і збільшити енергетичну щільність, деякі види біомаси можна піддати пелетизаціі. Під час даного процесу лігнін, що знаходиться в рослинах (траві, листі), нагрівається під впливом тиску , є м'яким і пластичним. Це дозволяє формувати короткі циліндри діаметром кілька десятків міліметрів. В результаті даного процесу зменшується вологість матеріалу, і заодно збільшується якість. Завдяки тому спалювання пелетів дає багато енергії. Сировину слід раніше подрібнити. Матеріал може бути також трохи вологим, проте він не повинен мати більше 20% вологості.

Це позначає, що матеріал рослинного походження призначений для біомаси, можна заздалегідь вимити, щоб очистити його від забруднень, які можуть посприяти корозії грануляторів. Дане обладнання працює на підставі млини - воно має рухомі металеві елементи, які можуть швидко зношуватися при подрібненні брудного листя та трави. Готові пелети потрібно відповідним чином складувати і оберігати від вологості, так як під її впливом вони розпадаються.

Щоб справитися норм Європейського економічного співтовариства необхідним є зростання вiдновлюваних джерел енергії, також в домашніх господарствах. Інвестиція в пелетизатор, що дозволяє робити біомасу для себе, дозволить вписатися в сучасні європейські тренди і в подальшій перспективі заощадити гроші, а також захистити навколишнє середовище.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.