ПЛАНИ РОЗВИТКУ ВДЕ У ЄВРОПІ

03/19/2014 - 10:55
Институт развития возобновляемой энергетики
ПЛАНИ РОЗВИТКУ ВДЕ У ЄВРОПІ

Ідея будівництва нових вітряних електростанцій в районах Центральної і Східної Європи, яка викликає багато запитань, буде поступово впроваджуватися в життя за допомогою португальського концерну - виробника вітряних ферм. Компанія EDP Renovaveis, про яку йде мова, планує подальші інвестиції в вітряні та сонячні електростанції. Жоао Нето, керуючий директор EDP стверджує, що розвиток вітряних ферм у Румунії та Польщі є рентабельною бізнес-ідеєю, тому він має намір використовувати потенціал цих районів.

Діяльність фірми на чолі Жоао Нето викликає опору з боку опонентів - противників використання вітроенергетики. Під знаком питання стоїть рішення, яке повинні прийняти країни зацікавлені в цій справі. За даними нового звіту PwC про зміни в вітряній енергетиці, Польща, ймовірно, відмовиться від первинної ідеї зробити енергію вітру основним поновлюваним джерелом енергії до 2020 року і, таким чином, реалізувати план ЄС в отриманні енергії з нетрадиційних джерел. Фахівці PwC відзначають, що знизилася рентабельність державних інвестицій в вітряну енергетику. Крім того, динаміку розвитку енергетичного сектора знижує жорсткість правил продажу енергії, одержуваної з горизонтального переміщення повітряних мас.

Для чеського енергетичного концерну CEZ, метою якого є застосування нетрадиційних джерел енергії для вироблення електроенергії на рівні 3 ГВт, Румунія є багатообіцяючим ринком для розміщення станцій. Хто з компаній зважиться на будівництво вітряних електростанцій у цих країнах і з яким результатом, з'ясується вже найближчим часом.

Інвестиції в поновлювані джерела енергії - це не тільки спосіб множення капіталу акціонерів, а й шанс для національного капіталу країн Центральної та Східної Європи. Незабаром будуть прийняті ключові рішення в цьому плані, але вони повинні бути добре продумані, так як їх наслідки будуть відчутні для всього населення. Тому перед чеської та португальської компаніями постає питання: інвестувати чи не інвестувати? Перед Румунією, Польщею, в свою чергу, постає питання погодитися на будівництво чи ні?

 

Marta Bolarczyk

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.