СОНЯЧНА ЕНЕРГЕТИКА

03/19/2014 - 11:02
Институт развития возобновляемой энергетики
СОНЯЧНА ЕНЕРГЕТИКА

Центральної зіркою Сонячної системи і заодно ідеальним джерелом отримання відновлюваної енергії є Сонце. Його знаходження дає необмежені енергетичні можливості, що несуть з собою ряд переваг. Завдяки тому, що воно випускає електромагнітні хвилі в бік Землі, на неї може існувати життя, а перед вичерпними традиційними ресурсами, сонячна енергія являє собою невичерпну альтернативу.

Сонячний потенціал був помічений вже в давнину. Античні винахідники виробили метод, що полягає у відповідному розміщенні вікон, стін, і завдяки цьому тепло могло бути самостійно розподілено в будівлі. Сонячна енергія в той час збиралася для опалення приміщень вночі. Сьогодні так само розробляються ефективні та недорогі методи отримання тепла для опалення приміщень. В даний час таких можливостей дозволяють досягти сонячні колектори. Їх робота полягає в тому, що вони поглинають сонячне випромінювання, а потім передають теплову енергію воді, яка проходячи через колектори, нагрівається до температури 40-650°C. Дана система може бути успішно використана індивідуальним споживачем і також знайшла прихильників у сільському господарстві.

Крім вищевказаного способу переробки сонячних променів в енергію, існує ще кілька рішень. Фотоелементи, розташовані в колекторах, вловлюють сонячне випромінювання і, завдяки фотовольтаїчної конверсії, перетворюють випромінювання в електроенергію. На них нанесено спеціальне покриття - напівпровідниковий перехід, в якому під впливом фотонів і їх переміщень виникає скалярний потенціал, тобто електрична напруга. Фотоелементи побудовані з монокристалічного кремнію, найчастіше використовуються в промисловості.

Наступним способом є фотохімічна конверсія, яка замінює сонячну енергію в хімічну. Однак це недостатньо добре доопрацьований спосіб, щоб міг задовольнити великі енергетичні потреби, оскільки продуктивність даного процесу становить 19-34%. Має він місце в живих організмах і називається фотосинтезом. Учені побудували фотоелектрохімічні фотоелементи, які дисоціюють у воду під впливом сонячного світла.

Ще один тип конверсії відбувається при високих температурах і використовує вона термічний розпад водяної пари на водень і кисень, тобто термоліз води. Отримання високих температур можливе завдяки застосуванню відповідних дзеркал, що зосереджують сонячні промені. Ще один спосіб отримання енергії - це сонячна вежа. Це дуже високий димар, в якому енергія руху повітря перетворюється в електроенергію шляхом вітряної турбіни, з'єднаної з генератором.

Сонячна енергетика впродовж декількох років стала досить популярним джерелом черпання енергії. Вона динамічно розвивається в промислових масштабах, також індивідуальні споживачі можуть радіти екоенергії. Вклад приватних інвесторів у використання сонячної енергії збільшився шляхом технологічного розвитку, а також завдяки програмам, які дофінансують установки даного типу. Крім того, в суспільстві шириться екологічну свідомість, яка пропагує політика. Великим стимулом, мають вплив на поширення такого способу отримання енергії, є підвищення цін енергії, що походить з традиційних джерел. Промислові установки, завдяки введенню субвенції на їх встановлення в широких масштабах, користуються популярністю, зокрема в таких країнах як Німеччина, Чехія, Франція, Греція, Італія. Таке дофінансування викликало сильне розвиток промислової фотовольтаїки. Завдяки цьому виробництво фотоелементів з 2000 року розвивається темпами близько 40% на рік.

З усього вищесказаного можна виділити кілька основних переваг сонячної енергії. Сонячні промені скрізь доступні в необмеженому обсязі. При відповідному використанні в ньому немає шкідливого впливу на навколишнє середовище. Завдяки легкій установки колектора і загального їх використання, отриману енергію можна піддавати безпосередній конверсії на інші її форми. Однак після більш глибокого аналізу фактів можна помітити, що для виробництва фотоелементів використовується токсичні елементи, такі як: кадмій, миш'як, селен, телур. Крім того такі установки займають значну площу, але шляхом використання великих площ можна отримати більше енергії.

Сонячні колектори вже давно виступають в навколишньому нас ландшафті, а сонячна енергія постачає людство екологічною міццю. У світі постійно збільшується попит на енергію, тому важливо, щоб використати цілком всі доступні альтернативні форми.

 

Продукція
  • BREGUS KELEA
  • Bregus Solar P6-D60 Duble Glass Module 60 cells, 245-265 W

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.