ЧИ ІНВЕСТУВАТИ В ВІТРЯНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ?

03/19/2014 - 10:57
Институт развития возобновляемой энергетики
ЧИ ІНВЕСТУВАТИ В ВІТРЯНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ?

Будівництво вітряних електростанцій - це один із способів використання відновлюваних джерел енергії. Такі електростанції працюють завдяки вітряним турбінам, які використовують силу вітру і генерують електрику. Електроенергія, отримана за допомогою вітру, вважається екологічно чистою, але, тим не менш, викликає зміни в природі. Тому будівництво вітряних електростанцій викликає суперечки. Чи можуть інвестиції в будівництво вітряних електростанцій принести прибуток інвесторам чи ні?

Прихильники вітроенергетики стверджують, що це екологічно чисте рішення, так як при виробництві енергії в атмосферу не потрапляють шкідливі речовини, як це відбувається в процесі спалювання природного палива, наприклад на вугільних електростанціях. Крім того, вітряні електростанції є хорошим рішенням в районах, в яких немає мережі електрики. Залишається ще естетичний аргумент - вони набагато краще гармонують з навколишнім ландшафтом, ніж димлять труби. Ціни на електрику, виробленої за допомогою вітру, не виростуть і це ще одна перевага нетрадиційних електростанцій.

У свою чергу противники такого способу виробництва енергії висувають ряд контраргументів. Вони підкреслюють, що енергія вітру є непостійній величиною, тому важко передбачити, скільки енергії вироблятиметься на день.

У зв'язку з тим, що вітряні електростанції займають велику площу і їх турбіни створюють шум, вони будуються в незаселених районах, поза містами. Противники додають також, що виникають при виробництві такої енергії інфразвуки і ефект «миготіння тіні» шкідливі для здоров'я людини. Також, вітряні електростанції загрожують птахам.

Передовиком використання вітрової енергії в Європі є Німеччина, також  вітроелектростанції будуються також в Італії, Канаді, Франції, Великобританії, Португалії та інших країнах світу. Німеччина планує до 2020 року виробляти 20% електроенергії з енергії вітру. Європейським Союзом встановлена ​​мета до 2020 року встановити вітрогенераторів для вироблення 180 тис. МВт електроенергії. Згідно з планами Євросоюзу загальна кількість електричної енергії, що виробляється вітряними електростанціями, складе 494,7 ТВт⋅год

Виробництво електроенергії за допомогою вітру є хорошим рішенням, якщо для того вибрано підходяще місце. Так що використання горизонтального переміщення повітряних мас це зовсім не пошуки «вітру в полі».

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.