ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

03/19/2014 - 11:00
Институт развития возобновляемой энергетики
ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

В даний час весь світ прагне більше використовувати поновлювані джерела енергії. Відновлювані джерела енергії це не мрія про майбутнє. Вони реальні і вже широко використовуються у всьому світі.

Життя великих міст з розвиненою індустрією засноване на великому споживанні електроенергії та величезними викидами в навколишнє середовище. Миру просто необхідна енергетична революція. Пріоритетним завданням енергетичної революції стане те, як буде вироблятися електроенергія, розподілятися і споживатися. Звичайно, одним з основних завдань є розумне використання електроенергії. Це не означає, що ми повинні сидіти в темряві і мерзнути. Розумне використання енергопостачання, а не відмова, має стати основною філософією у використанні електроенергії. Більшість промислово розвинених країн, які використовують електроенергію не ефективно, можуть скоротити її споживання без різкого шкоди для комфорту людей. Зміна в способі життя, може значно скоротити частину викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Основним кроком у розвитку енергозбереження має бути збільшення енергії, використовуваної децентралізовано. Інноваційні системи, такі як повітряні і наземні теплові насоси, сонячні теплові системи опалення (геліосистеми), є одними з нових децентралізованих технологій. Ці системи можуть бути використані в домашніх господарствах для нагріву води та обігріву, з низьким рівнем викидів в навколишнє середовище. Використовуючи енергію Сонця, геліосистеми дозволяють протягом року заощадити витрати традиційного палива: до 75% для гарячого водопостачання при цілорічному використанні, і до 50% в цілях опалення. Сумарна площа діючих сонячних колекторів в геліосистемах до кінця 2002 року в європейських країнах складало більше 16 млн. м2, і за прогнозами Європейського Союзу, до 2012 року їх кількість повинна зрости до 100 млн. м2.

Тепло землі доступно постійно в будь-якій частині світу. Геотермальні насосні установки черпають відновлювану низькопотенційну теплову енергію землі та підвищують її потенціал до рівня, необхідного для теплопостачання. При цьому витрачається в 1,2-2,3 рази менше первинної енергії, ніж при спалюванні палива. Геотермальні теплові насосні встановлення не використовують невідновлювані ресурси нашої планети і не виділяють вуглекислий газ в атмосферу. Енергія землі це відмінний спосіб заощадити рахунки за опалення, а також врятувати нашу планету від шкідливого використання невідновлюваних джерел енергії. У Швейцарії близько 30% нових будинків опалюється тепловими насосними установками. У Швеції в 2004 році було встановлено в будинках 50000 теплових насосних установок.

Світові інвестиції в поновлювані джерела енергії досягли рівня 260 млрд. дол. у 2011 році, що майже в п'ять разів більше 53,6 млрд. дол., які були витрачені в 2004 році.

Існує програма в 20 країнах ЄС, яка передбачає досягнення 20% вироблення всієї електричної енергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в 2020 році. Німеччина має намір вкласти 1,848 трлн. дол. до 2030 року у розвиток ВДЕ, повідомляє інформаційна служба Всесвітньої ядерної асоціації (WNA). Німеччина запланувала протягом декількох років здійснити «енергетичну революцію», в результаті якої в центрі нової системи електроенергетики виявляться технології відновлюваної енергетики. До 2020 року, за два роки до повного закриття своїх атомних станцій, Німеччина хоче скоротити викиди парникових газів на 40%, подвоїти число ВДЕ, щоб виробляти 35% електрики в країні, і скоротити основне споживання електроенергії на 20%.

За словами німецького експерта Я. Кнаака: «Найкращий для сонячної електростанції ділянку в Німеччині - це найгірший за рівнем сонячного випромінювання ділянку в Україні». Таким чином, враховуючи досягнення країн з аналогічним рівнем інсоляції, можна зробити висновок про те, що Україні сонячну енергію вигідно використовувати не тільки в Криму і на Сході, а й по всій території країни.

POSTSCRIPT:

Світові інвестиції в поновлювані джерела енергії досягли в 2011 році рівня 260 млрд. дол.

Німеччина має намір до повного закриття своїх атомних станцій вкласти 1,848 трлн. дол. у розвиток ВДЕ.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.