ВОДА – БЛАГО ДЛЯ НАС

03/19/2014 - 11:07
Институт развития возобновляемой энергетики
ВОДА – БЛАГО ДЛЯ НАС

Організм людини на 60% складається з води. Вода відіграє важливу роль у процесі терморегуляції, харчуванні і насиченні організму киснем. Процентний вміст води в організмі людини залежить від співвідношення жиру і м'язової маси в тілі людини. Це співвідношення різне в обох статей: у дорослого чоловіка воно становить 62-65%, а у жінки - 51-55%. З цього випливає, що в тілі 100-кілограмового чоловіка і 60 - кілограмової жінки міститься відповідно 61 і 31 кг води!

Наш організм витрачає близько 2 літрів води, при виконанні стандартних щоденних функцій (потіння, виділення, дихання). Тому суттєвим аспектом є - насичення організму водою, що забезпечує його правильне функціонування.

Пропаганда здорового способу життя та раціонального харчування в ЗМІ сприяє підвищенню обізнаності споживачів про благотворний вплив води на наш організм. Проте ми все ще недооцінюємо її значення.

Широке поширення води в розвинених країнах впливає на те, як ми ставимося до неї. Вода сприймається нами як загальнодоступна рідина, а не як джерело здоров'я та життя. Тому спостерігається велика марнотратство у її використанні (довгі купання у ванній, замість прийняття душу; протікання кранів, розморожування їжі під струменем теплої води тощо). Часто ми стикаємося із забрудненням води шкідливими хімічними речовинами. Тривожні дані показують, що в середньому на 8 літрів прісної води припадає 1 літр стоків, які в неї потрапляють.

Постійно збільшується чисельність населення планети і зростаюче споживання води, а також марнотратство людей в її використанні - позбавляє мешканців бідних країн нормального існування. Дефіцит води, особливо прісної, змушує людей шукати її джерела у віддалених місцях, очищати воду і навіть битися за неї. У країнах третього світу, вода - це благо, яке потрібно розумно використовувати.

Жителі Азії та Африки дорожать кожною краплею води, так як у своєму розпорядженні мають лише 5 літрів води (часто вже не питної ) у день, в той час як мінімум становить 20 літрів. Очевидну диспропорцію між розвиненими і бідними країнами вказує факт, що середньостатистична європейська сім'я з чотирьох осіб, щодня використовує 200-300 літрів води, в той час як житель Мозамбіку - лише 10 літрів.

Всесвітня організація охорони здоров'я піднімає тривогу. Хвороби і смерть від зневоднення може запобігти лише підвищення обізнаності людей. Кожну секунду в світі помирає людина, кожні 15 секунд через брак питної води помирає дитина. Нехай ці дані послужать аргументом на користь того, що вода може врятувати життя. Необхідно лише про неї піклуватися.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.