ЕНЕРГІЯ З НАДР ЗЕМЛІ

03/19/2014 - 10:59
Институт развития возобновляемой энергетики
ЕНЕРГІЯ З НАДР ЗЕМЛІ

Наша планета досі приховує від нас природні ресурси, але людина ХХI століття досягла такого просунутого рівня знань, що зможе досліджувати ці приховані ресурси. Завдяки цим знанням людина досягла надр землі і знайшов екологічно чисте джерело енергії - геотермальну енергію.

Енергія з надр землі входить до числа відновлюваних джерел енергії, вона невичерпна завдяки величезному розміру нашої планети. В основному застосовуються два способи видобутку теплової енергії з надр Землі: непрямий (в свердловину закачується холодна вода, яка нагрівається завдяки кам'яним породам, які знаходяться під земною корою і поступово піднімається вгору) і альтернативний - безпосередній спосіб, який полягає в прямому отриманні енергії за допомогою систем контурів з труб. Цей відносно новий метод видобутку енергії використовує все більша кількість країн. Уже в 24 країнах геотермія використовується як джерело енергії, а 78 країн має від цього безпосередню користь. Найбільші геотермальні колодязі знаходяться в Ісландії і на Філіппінах, так як найбільш підходящим місцем для їх створення є області вулканічної і сейсмічної активності. При цьому, найбільшу кількість електроенергії на душу населення виробляють Швеція, Норвегія, Нова Зеландія і Швейцарія.

Європа серед усіх континентів знаходиться на другому місці з видобутку геотермальної енергії безпосереднім способом. Європу випереджає Азія, а за Європою йдуть такі країни: Північна і Південна Америка, Африка та Австралія. Енергія з надр Землі використовується в різних масштабах і для різних цілей в більш ніж 32 європейських країнах. Крім того, наш континент посідає провідне місце з використання геотермальної енергії в промисловості.

Перевагами геотермальної енергії над іншими поновлюваними джерелами енергії є її незалежність від погоди та клімату і нейтральність до навколишнього середовища - не викликає забруднення. Додатковою перевагою є те, що геотермальна енергія може видобуватися в будь-якій точці світу, в місцях її безпосереднього використання. Геотермальні колодязі повністю нейтральні по відношенню до ландшафту на відміну від вітряних електростанцій або гребель.

На жаль, виявляється, що такий спосіб видобутку енергії має і свої недоліки. Використання хімічних речовин у процесі видобутку енергії може привести до забруднення атмосфери, а також поверхневих і глибинних вод шкідливими газами і мінералами. Один з таких газів це сірководень, який в низькій концентрації характеризується специфічним запахом тухлих яєць, а при високих концентраціях загрожує здоров'ю людини. Необхідно, щоб геотермальні електростанції контролювали емісію шкідливих речовин.

При безпосередньому способі видобутку геотермальної енергії, в якому використовуються трубопровідні системи, можуть виникнути проблеми з корозією труб, що може призвести до порушень безперервності енергопостачання. До цих недоліків необхідно також додати дорогі магістралі і необхідність розташування їх лише в тих місцях, в яких вони рентабельні.

Геотермальна енергія, що використовує потенціал нашої планети, належить до числа відновлюваних джерел енергії. Виробництво енергії з надр землі це також один із способів економії природних ресурсів, тому що в останні роки завдяки розвитку геотермальних електростанцій вдалося заощадити близько 308 барелів нафти. Крім того, це джерело енергії запобігає забрудненню навколишнього середовища. Правильно встановлена ​​і експлуатована електростанція допомагає піклуватися про навколишнє середовище і запобігає викиди CO2 в атмосферу в розмірі приблизно 142 млн. тонн на рік. Необхідно розвивати знання про геотермальної енергії, щоб мати можливість повною мірою користуватися енергією, що походить з надр нашої планети.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.