ТЕПЛОВІ НАСОСИ ТА АВТОМОБІЛІ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬ ГЕОТЕМАЛЬНУ ЕНЕРГIЮ

03/19/2014 - 11:00
Институт развития возобновляемой энергетики
ТЕПЛОВІ НАСОСИ ТА АВТОМОБІЛІ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬ ГЕОТЕМАЛЬНУ ЕНЕРГIЮ

Ісландія є піонером в галузі використання підземних природних ресурсів. Будівництво мережі геотермального теплопостачання в Рейк'явіку почалося в 1930 році. У той час це було новаторським подією. Переваги нових джерел енергії швидко переконали народ Ісландії шукати інноваційні способи його використання. В цей час в країні успішно використовуються багаті джерела тепла безпрецедентно у світових масштабах.

Геотермальна енергія - це внутрішнє тепло Землі. В Ісландії, зокрема, виробляють водень, який потім може бути використаний для двигунів автомобілів. Зараз в Рейк'явіку ми можемо в одній з декількох станцій, що пропонують екологічний водень, заповнити повний бак автомобіля не надто переймаючись забрудненням навколишнього середовища.

Ісландія не є єдиною країною, що підтримує розвиток геотермальної енергії. Проекти, що здійснюються на території Західної частини Сполучених Штатів, розподіляючи тепло з надр Землі, забезпечують їм до 6 мільйонів американських будинків. У СНД не так популярно використання геотермальної енергії, але на прикладі Ісландії можна подумати про використання потенціалів надр Землі і в наших країнах.

У всьому світі найбільшу питому вагу у використанні геотермальних ресурсів центрального опалення з тепловими насосами являє собою 49% світового використання геотермальної енергії.

Завдяки постійному розвитку технологій теплових насосів і масового виробництва ціни знижуються, і кожен з нас має можливість скористатися тепловою енергією природних ресурсів у власному будинку. Ці пристрої акумулюють тепло, яке накопичується в ґрунті і ґрунтових водах, де температура часто перевищує кілька дюжин градусів за Цельсієм. Це - джерело тепла. Верхній приймач, як правило, тепла вода - розташована в центральному опаленні або підлоговому опаленні. Нещодавно в якості джерела тепла використовується в повітря. Теплові насоси, що використовують систему повітря-вода, ефективні тільки в діапазоні температур від -15°C до +25°C, і часто вимагають додаткового джерела живлення, наприклад, газовий котел. Набагато більш ефективним і дешевим в експлуатації пристроєм, що використовує в якості джерела тепла ґрунт і ґрунтові води, наприклад, тепловий насос вода-вода.

Геотермальна енергія надає широкі можливості для використання в системах опалення: гаряча вода, центральне опалення, підлога з підігрівом, а також в сільському господарстві, садівництві. В останні роки використання термальних джерел стає все більш популярним у зв'язку з їх безмежністю, поширеністю, і що не менш важливо - незалежно від погодних умов і клімату.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.