ЧИСТА ВОДА - ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ І ЗДОРОВОГО ЖИТТЯ

03/19/2014 - 11:06
Институт развития возобновляемой энергетики
PURE WATER – SOURCE OF ENERGY AND LIFE

Чи усвідомлюємо ми, наскільки цінною в нашому житті є вода? Як часто відкручуючи кран, ми задаємося питанням, скільки води витрачаємо в повсякденній діяльності? Але є країни, де доступ до води і її якість дуже важливі кожен день. Нерідко чиста вода може бути життєво важлива. Програма очищення та фільтрації води, а також використання її потенційної енергії, може покращити життя багатьох мільйонів людей.

Лідером з використання гідроенергетики є Норвегія. Там отримують 98% електроенергії від кожної краплі води. Норвегія підвищує не тільки енергетичну ефективність, але і не менш важливим є якість води. Таким чином, Норвегія підтримує програми для обробки та фільтрації води.

В Африці, коли батькам нічим напоїти, їх дитини залишається тільки один вихід: вони повинні знайти воду. Від того, буде це чиста вода чи брудна, залежить, виживе їх дитина чи ні.

Чиста вода - це, перш за все, життя і здоров'я. Щороку від відсутності доступу до чистої води вмирає 2 мільйони людей. Найбільше втрачають життя здоров'я діти. Дитячі організми не мають достатньо сил, щоб захистити себе від мікробів і хвороб, що містяться в брудній воді. Якби була можливість користуватися чистою водою стільки, скільки існує потреба в ній, то кількість хворих людей в лікарнях, в країнах, що розвиваються знизилося б наполовину. Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй вважає, що кожен долар, інвестований у поліпшення водопостачання та санітарії, отримає вісім доларів додаткового прибутку.

Може здатися, що проблема очищення води стосується тільки Африки. Однак це сприйняття проблеми є недалекоглядним і поверхневим.

Ми живемо в світі, в якому кожна держава і суспільство взаємопов'язані. Соціальні та екологічні проблеми набувають глобальний вимір. Відсутність доступу до чистої питної води може вплинути на кожну людину на Землі; крім того, в Європі чи Америці, ми не повинні недооцінювати загрозу. Тому важливо підтримувати програми, які піклуються про очищення питної води.

Доступ до питної води є необхідною умовою для нормального розвитку суспільства. Для того щоб ефективно боротися з хворобами, голодом, злиднями, соціальною нерівністю ми повинні забезпечити всіх людей на Землі доступом чистою водою.

 

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.