ЧИ ПРАВДА, ЩО XXI СТОЛIТТЯ ЯВЛЯЕТСЯ Є ЕПОХОЮ СОНЯЧНИХ БАТАРЕЙ?

03/19/2014 - 11:02
Институт развития возобновляемой энергетики
ЧИ  ПРАВДА, ЩО  XXI СТОЛIТТЯ ЯВЛЯЕТСЯ Є ЕПОХОЮ СОНЯЧНИХ БАТАРЕЙ?

Протягом останніх декількох років знання щодо поновлюваних джерел енергії зросли настільки, що дозволяє вміло використовувати будь-яку пов'язану з цим техніку. У цих наукових знаннях з'явилися так само спеціалізовані поняття, що дають можливість додання адекватних назв різних процесів і технологій. Еволюція дій, спрямованих на дбайливе ставлення до екології, тягне за собою смугу успішних відкриттів, що і призвело до процесу створення фотогальваніка.

Звичайному обивателю дане поняття мало про що говорить, або не говорить взагалі ні про що, так як такі відкриття досі мають свої темні, нікому не відомі сторони. Отже, це одна з галузей науки, яка займається переробкою сонячного світла безпосередньо в електричну енергію, що можна порівняти з виробництвом електричного струму із сонячних променів. У даному процесі використовується фотовольтаїчний ефект, саме тому і з'явилася ця назва. Поглинання сонячного світла відбувається за допомогою фотоелементів, зроблених з кристалічного кремнію. Кожен фотоелемент складається з двох шарів: позитивного (+) і негативного (-). Під час попадання сонячних променів між цими шарами створюється напруга. Потужність, що віддається одним фотоелементом, варіюється від 1 до 6,97 Вт, тому, щоб отримати більш ефективні результати, їх з'єднують між собою в так звані модулі (панелі). Напруга такої панелі становить 12 В, а потужність не перевищує 80 Вт. Зрозуміло, чим більше поверхня модуля, тим більше стають напругу і потужність, а відповідно показники можуть досягати 24 В і 200 Вт.

Сонячні батареї стають все більш популярні в Європі. Явище це пов'язано з тим, що потужність, що виробляється на одній такої електростанції, становить 52 ГВт (52000000000 Вт), що забезпечує близько 2% потреби в електричній енергії всього Європейського Союзу. Що цікаво, цього вистачило б на повне покриття потреби в електроенергії такої держави як Австрія. Держави, які найбільшою мірою використовують сонячні батареї для вироблення електрики, це Чехія, Франція, Бельгія, Німеччина, Італія, Іспанія і Великобританія.

Дана технологія, незважаючи на великі витрати, користується чималою популярністю і попитом. Відбувається це завдяки тому, що характеризується вона безліччю переваг, а інноваційність дозволяє знаходити все нові і нові позитивні відгуки серед користувачів сонячними панелями. Немає необхідності підкреслювати їх нейтральність щодо навколишнього середовища. Це означає, що вони не тільки не роблять ніякого негативного впливу на навколишнє середовище, але і візуально покращують ландшафт, вводячи в нього сучасну нотку майбутнього. Крім того, фотовольтаїчні системи відрізняються простотою їх інсталяції практично на кожній поверхні. Найчастіше зустрічається вид модулів, розміщений на дахах будівель або безпосередньо на землі. Більше того, вони характеризуються практичністю, адже сонячні промені доступні скрізь. Цей фактор дозволяє використовувати подібні панелі як в промислових цілях, так і в житлових будинках.

Не всі знають, що фотогальваніка використовується так само в області споживчої електроніки. У таких предметах як: калькулятори, садові світильники, освітлювачі дорожніх знаків, використовується технологія фотоелементів; хоча далеко не завжди їх користувачі інформовані про використання такого роду інновації.

Сонячні батареї - найбільш екологічно чистий спосіб отримання електричної енергії. Це область науки, що використовує відновлювальні ресурси, тобто сонячні промені. Проте незмінно те, що вона повинна невпинно розвиватися і вдосконалюватися, оскільки допоможе в подоланні наростаючої проблеми глобального потепління. Важливим залишається так само факт збільшення потенціалу будівництва фотовольтаїчних систем, тобто великих сонячних електростанцій. Допомога у розвитку цієї галузі, можуть надати уряди держав, пропагуючи дбайливе ставлення до екології та розвиток відновлюваних джерел енергії.

Продукція
  • BREGUS KELEA
  • Bregus Solar P6-D60 Duble Glass Module 60 cells, 245-265 W

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.