ЕКОНОМНЕ СПОЖИВАННЯ ВОДИ - РЕАЛЬНІСТЬ

03/19/2014 - 11:05
Институт развития возобновляемой энергетики
ЕКОНОМНЕ СПОЖИВАННЯ ВОДИ - РЕАЛЬНІСТЬ

Нелегко говорити про гроші, особливо коли відчувається постійний брак фінансових коштів для підтримки основних життєвих потреб. Проблема економії води не повинна бути табу. Зведення до мінімуму використання води принесе величезну користь не тільки для власного гаманця, але і для всього світу в цілому.

XXI століття - це час динамічного технологічного розвитку. Кожен день нас атакує величезну кількість реклам, що досягають нас за допомогою преси, телебачення, Інтернету. Мета реклами - привабливо представити товар, щоб нам захотілося його придбати. Серед величезної кількості пропозицій, знижок та акцій нам необхідно уважно придивитися до технологічних новинок, які, як стверджують промоутери пропонованих товарів, не тільки покращують життєвий комфорт, але і допомагають заощадити кількість споживаної води, за яку ми платимо.

Хорошим рішенням є покупка посудомийної машини і додатково до неї пом’якшувача для води.

Під час звичайного миття 12 комплектів столових приладів під струменем води, що біжить з крана використовуємо 94 літри води і додатково 2,1 кВт електричної енергії для її нагріву. За даними досліджень учених з Бонна, під час проведення такої ж роботи з використанням посудомийної машини використовується до 16 літрів води і 1,5 кВт електрики. Таким чином, протягом року можна заощадити 50 євро на споживанні води і 150 євро на електриці. Водночас, встановлений перед посудомийній машиною пом'якшувач дозволить знизити жорсткість води, і запобігти утворенню накипу, а, отже, продовжити термін служби машини.

Власники посудомийних машин повинні знати, що немає необхідності включати попереднє полоскання. Результати опитування, проведені в американському журналі «Consumer Reports» дозволяють стверджувати, що дана функція не покращує якість миття посуду, а також для виконання її буде потрібно 24 літра води протягом року.

Для раціонального використання води можна придбати душову кабіну замість ванни. Так, під час десятихвилинного прийому душу використовується 30-40 літрів води, що становить ¼ кількості води для прийняття ванни.

Кран або труба, що протiкають - це гроші поточні крізь пальці. Кран, що протiкає з середньою частотою одна крапля в секунду, є не тільки дратівливим чинником для сім'ї, але і витрачає сімейний бюджет на оплату 5000 літрів безцільно витраченої води протягом року.

Великою популярністю на споживчому ринку останнім часом користуються аератори або різні види насадок для кранів і душа, оптично збільшують потік води шляхом аерації та обмеження потоку води. Широкодоступним легко встановлювані і недорогі аератори економлять близько 30-50% використовуваної води і зменшують витрати на ведення домашнього господарства.

Стратегія дбайливого господарювання водними ресурсами з використанням новітніх технологій властива багатьом країнам ЄС. Це пов'язано з усвідомленням масштабів нестачі питної води у світі, а особливо в країнах Африки (Мозамбік, Судан). Економне використання води - це одне з основних питань, які розглядалися на серпневому саміті в Стокгольмі, в якому брало участь 2,5 тисячі експертів з питань управління водними ресурсами з 130 країн світу.

Дбайливе ставлення до води заощадить не тільки бюджет сім'ї, міста та країни, але і таким чином кожен з нас може зробити свій внесок в охорону навколишнього середовища в світі, де ми живемо.

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.