ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

03/19/2014 - 11:06
Институт развития возобновляемой энергетики
ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

Морські припливи і відливи можуть використовуватися для вироблення енергії у великих масштабах. Для цього, наприклад, у гирла річок в море, будуються гідроелектростанції. Діють вони завдяки тому, що проточна вода вводить в рух турбіни, з'єднані з генераторами електричного струму. Іншим способом використання морських припливів і відливів є турбіни, які укріплені на дно моря, і приводяться в рух незалежно від напрямку потоку води. Таке рішення застосували норвежці на Північному морі, розмістивши там турбіни на такій глибині, що їх робота не порушує судноплавства.

Майже в усіх європейських країнах може використовуватися енергія внутрішніх вод, яка потенційно присутня в поточних річках, а також штучних і природних водоймах. Для вироблення енергії в проточних електростанціях використовуються водотоки. На великих річках можливе будувати електростанції в їх руслі, що однак становить втручання в їх перебіг. Найчастіше для введення турбін в рух використовується живить канал, який поглинає тільки частину води з русла річки. Інший спосіб, використання води для вироблення енергії , застосовується в гідроакумулюючих електростанціях, розташованих між двома водосховищами/водоймами - верхнім і нижнім. Вода з вище розташованого водосховища пропливає до нижнього, вводячи в рух турбіни, з'єднані з генераторами струму. Коли попит на енергію зменшується (напр. вночі), тоді за допомогою насосів, вода закачується назад до верхнього водосховища, використовуючи надлишок раніше виробленої енергії.

Перевагами гідроелектростанцій є: відсутність забруднення навколишнього середовища, стримування неконтрольованого стоку вод, економія палива та відсутність залежності від видобутку палив , міцність, а також висока енергетична ефективність. Навіть якщо будівля й оснащення даних гідроелектростанцій досить дорога, а функціонування залежить від рельєфу та водних ресурсів, в порівнянні з традиційними теплоелектростанціями експлуатаційні витрати гідроелектростанцій є значно нижчими.

Agnieszka Jabłońska, Katarzyna Koralewska

 

 

Люди завжди намагаються знайти нові джерела відновлюваної енергії, так що не дивно, що вони особливо зацікавлені у воді та її універсальності. Відповідно, багато зусиль було спрямовано на отримання енергії з припливної та хвильової енергетики, які виробляються круговими рухами молекул води, викликаними дмахаючим по поверхні води вітром.